Voor heel veel mensen is wel bekend wat honing is.
Maar weten jullie dat een bij wel 40.000 km moet vliegen om 1 potje honing te kunnen vullen? Dit is gewoon de wereld rond.
Dat bij verhitting boven de 40 graden C. de enzymen die honing zo gezond maken stuk gaan...
Dat de verse raat die ze zelf maken als honingopslag (zonder kunstraat) ook eetbaar is als raathoning?
Dat wij eigenlijk dus wel heel trots zijn op die kleine dametjes die voor ons zo'n grote afstand afleggen om voor ons van die heerlijke honing te maken...
Nou ja, eigenlijk doen ze dat voor zichzelf, maar wij halen een deel bij hen weg en geven ze er suiker-deeg voor terug. Zelf hebben ze natuurlijk ook hun voorraad nodig om in de winter te kunnen overleven
Honing
Bloemenhoning
Bloemenhoning verschilt sterk van smaak, al naar gelang van het jaargetijde dat de honing door de bijen wordt gewonnen. Een heerlijke honing, ook voor wie nog nooit honing gegeten heeft. Net als de andere soorten is deze honing rijk aan vitaminen en mineralen.
Lindehoning
Lindehoning wordt in het begin van de zomer door de bijen verzameld uit de lindebomen. De temperatuur moet aangenaam zijn, anders “honingt” de linde niet (“honingt” wil zeggen dat de bloesem nectar geeft). Lindehoning is geelgroen tot donkergeel van kleur en de smaak is een beetje mintachtig. Ze kristalliseert niet erg snel.
Spring Balsemienhoning is afkomstig uit de Biesbosch. Eén van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland. De daar groeiende springbalsemienen leveren bij goed weer een heerlijke nectar waar de bijen heel graag op vliegen. Tesamen met de heidedracht is het één van de laatste honingdrachten van het seizoen.
Balsemien honing
Honing en hooikoorts
Regelmatig wordt ons gevraagd om honing voor hooikoorts.
Tijdens het slingeren, afrijpen, zeven en oppotten van de honing bij een hobbyimker gaat de geslingerde honing wel door een zeef, maar deze is er voor om eventuele wasdeeltjes uit de honing te halen. Onze honing wordt ook niet verhit, dus de werkzame enzymen, en ook nog wat hele kleine deeltjes stuifmeel- pollen blijven in de honing aanwezig.
Door bv iedere dag een theelepel honing te gebruiken krijgen mensen met hooikoorts dus wel wat stuifmeel binnen, maar is het in een hele kleine hoeveelheid, waardoor het lichaam er wat meer aan gewend raakt, en hierdoor klachten kunnen verminderen.
Voor alle duidelijkheid... het is GEEN medicijn, maar er zijn absoluut mensen die er een heel goed resultaat mee hebben en er zeer tevreden over zijn. Helaas is dit dus niet voor iedereen zo.