top of page

Het bijenvolk in de winter

Gisteren heeft het gesneeuwd, niet super veel, maar toch genoeg om met ons gezin lekker even te genieten van een frisse neus.


Onze bijen-dametjes niet... die bleven lekker binnen in hun kast. Dicht tegen elkaar aan om de tros warm te houden.


Bijen volgen zo hun eigen seizoenen, en na de langste dag in december, is het voor een bijenkoningin tijd om weer een voorzichtig broednest op te gaan starten. Ze begint met een paar eitjes per dag te leggen.

Dit broednest moet op een constante temperatuur blijven van 34,8 graden. Dat is namelijk de beste temperatuur voor de ontwikkeling van het broed.


Maar bijen zijn eigenlijk koudbloedige insecten....


Door de beweging van hun vleugel- spieren leveren ze warmte, en daarmee creëren ze zo een temperatuur van 34,8 graden in het broednest.

Ook al is de buiten temperatuur onder de 0 graden, (de kast heeft aan de onderkant alleen maar een gaasbodem, dus is open) dan nog houden ze het broednest zo op temperatuur.


De koningin verblijft binnen in de tros, terwijl de werksterbijen rouleren van buiten naar binnen om de tros warm te houden en zo te overleven.


Dit is de rede dat we in de winter niet in de kasten kijken, om voor hen een zo optimale temperatuur te behouden.


Wat we wel doen is, als het bv dusdanig gesneeuwd heeft dat ook hun vliegplank bedekt is met sneeuw, die sneeuw weg halen. de ventilatie aan de voorkant blijft dan ook open, en zij hebben de ruimte om eventuele bijen die dood gegaan zijn in de kast te ruimen als de temperatuur dat toe laat.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De Diva's hebben geen koningin...

Even een update over onze Diva's. Zoals ik in mijn vorige post al meldde dacht ik al dat hier een nieuwe jonge koningin in zou zitten die nog op bruidsvlucht moest... Nou, dat klopte... alleen is deze

bottom of page