top of page

Voorzwerm en nazwerm van de Diva's

De dag nadat we de Diva's geschept hebben zijn ze naar een van onze vaste standplaatsen gegaan.

Daar hebben we de kast rustig 's morgens open gezet, zodat, als de temperatuur wat aangenamer zou zijn, ze rustig konden gaan "invliegen" en oriénteren.

Ik vind dat invliegen altijd een heel mooi gezicht. De eerste bijen komen naar buiten. vliegen op, draaien om, en met hun kopjes naar de kast toe gaan ze steeds groter wordende cirkels vliegen om zich zo te oriénteren waar ze naartoe terug moeten vliegen...

Bij de gewone volken die er al langer staan zie je dat ook vaak. meestal rond 15.00-15.30 uur. Daar zijn het de nieuwe vliegbijen die aan het invliegen zijn.


Maar terugkomend op de diva's...

Dit is inderdaad een voorzwerm.

Toen we na een paar dagen voorzichtig keken in de kast hoe ze het maakten, waren ze al druk aan het uitbouwen van de raten, was de koningin al eitjes aan het leggen, en de werksterbijen ook al druk in de weer om voor henzelf honing te halen en voor het nieuwe broed stuifmeel.

Verder valt over de Diva's te melden dat ze ontzettend vriendelijk zijn, niet erg stekerig, en niet opvliegerig. Heel prettig om in te werken.


Een voor-zwerm is een zwerm die met een "leggende" koningin is vertrokken.

Een na-zwerm is een zwerm die (meestal een paar dagen later) vertrekt met een jonge koningin die nog op bruidsvlucht moet. In een volk worden namelijk meer als 1 koninginnen-dop gemaakt, en soms vertrekken er dan nog kleine na-zwermen met ieder een eigen nieuwe jonge koningin die nog op bruidsvlucht moet.


Inmiddels hebben we van Rianne, (de mevrouw die de voor-zwerm meldde) een nieuwe melding gekregen. Er hing weer een zwerm... op nagenoeg dezelfde plaats. Of we weer wilden komen kijken. En ja hoor, aan de volgende meidoorn hing een mooie nazwerm van (zoals wij vermoeden) het zelfde volk.


Ook al zo'n prachtig volk, en net zo vriendelijk als de voorzwerm.

Deze zaten gelukkig niet aan de slootkant maar aan de kant van het pad.

Hier konden w de tak waar ze op zaten afknippen en ze zo in de kast tikken...

De laatste bijen zijn in de kast ingelopen en later op de avond hebben we ze opgehaald en zijn ook zij de dag erna naar hun nieuwe plekje gebracht.


Welkom dames






98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De Diva's hebben geen koningin...

Even een update over onze Diva's. Zoals ik in mijn vorige post al meldde dacht ik al dat hier een nieuwe jonge koningin in zou zitten die nog op bruidsvlucht moest... Nou, dat klopte... alleen is deze

bottom of page